Princip?

Published on 09/04,2007

    Ovih dana (meseci) se polako ali sigurno navlacim na muziku Stravinskog. Preslusavajuci opus ovog umetnika, cije je stvaranje puno traganja i suprotnosti sa karakteristicnim izvanrednim smislom za ritam, ne mogu a da ne budem odusevljena.

     Smisao za ritam Stravinski zahvaljuje svom ruskom nasledju gde su se u ruskim stepama arhaicni slovenski elementi mesali sa uticajima istocnjacke bizarnosti. Kasnije je u svom stvaranju prosao jos jedan, ne manje plodan uticaj: doziveo je ritam americkog jazza. Vec u to vreme (kraj prvog svetkog rata) oseca se da Stravinski napusta prvobitne elemente svog kompozicionog stila ("ruskog varvarskog") i okrece se neoklasicizmu. U okviru svog specificnog modernog izraza u kojem disonanca igra istaknutu ulogu, Stravinski tezi cistom muziciranju kroz svoje shvatanje imitacije sadrzaja i oblika klasicnog, pa cak i pretklasicnog razdoblja muzickog stvaralastva. Karakteristicno je za nemir trazenja ovog velikog kompozitora sto se njegovo stvaranje prosiruje  i u kompozicionoj tehnici dodekafonije koju je ranije teoretski pobijao.

    Umetnicki rad Stravinskog je pun suprotnosti ali i beskrajne sirine.Ne mogu a da se ne zapitam  koliko li bi bili uskraceni da se ovaj genijalan umetnik drzao samo jednog principa u stvaranju? Jedan princip, jedan stav, jedan pogled, zar to nije ono sto nam stavlja okove i zatvara oci?


Comments

 1. 09/04,2007 | 22:19

  Jedan princip, jedan stav, jedan pogled, zar to nije ono sto nam stavlja okove i zatvara oci?
  Baš umiješ postaviti pitanje...

  evo, obećavam, čim me prođe euforija pisanja cijeli opus ću da preslušam..:)

 2. 09/04,2007 | 22:36

  @ zaboravi: nemoj celi opus od jednom nego doziraj:)

 3. 09/04,2007 | 22:54

  @Bubi

  važi, doziraću:)

 4. dmc
  09/05,2007 | 00:54

  HMm.. nisam upoznat sa delima istog... Po tvojoj preporuci uzimam :) POZDRAV!!

 5. 10/19,2007 | 14:43

  ''Umetnicki rad Stravinskog je pun suprotnosti ali i beskrajne sirine.''

  Upravo tako...narodski receno - opijum i opijumski fleshevi...i eto nama posvecenja prolecu (le sacre du printemps)... koji kriticari, uvek puni nerazumevanja, nazvase le sacre du massacre

 6. 04/15,2021 | 13:24

  This is a great article thanks for sharing this informative information. I will visit your blog regularly for some latest post. I will visit your blog regularly for Some latest post.

Leave a Reply